A fehér vagy szűztea jótékony hatásai, avagy igyunk egészséget!

A fehér tea jótékony hatásairól több mint 4700 éve, felfedezése óta vannak írásos feljegyzéseink. Állítólag a legendás Shenung császár vetteti először vizsgálat alá a császári nedűt. A szóbeszéd, legendák, mendemondák és hiedelmek, kényszerítették rá a tudományos világot, hogy biztos alapokon nyugvó, tényeken alapuló megállapításokat tegyenek a teákról.

Álljon itt rövid összefoglalás a jótékony hatásokról a Teanagyker, a Tea Akadémia ajánlásával.

• Egyes vélemények szerint a létező teák között a fehér teában található a legtöbb antioxidáns. Ezek megkötik a szabad gyököket, amelyek a daganatos sejtek kialakulásáért, az öregedésért és fer- tőzésekért is felelősek.
• Rákmegelőző hatású, flavonoid tartalma megakadályozza a sejtburjánzást

A legtöbb vizsgálatot a zöld teával készítették, de néhány a Camellia Sinensis növény más tea végtermékével, pl.: fekete tea, Oolong tea és fehér tea- is foglalkozott. Egyes kutatások szerint a fehér tea 100 %-kal hatékonyabb és háromszor annyi polifenolt tartalmaz mint a zöld tea. A polifenolok közé tartoznak az említett antioxidánsok is, melyek a szervezet védekező rendszerét támogatják, erősítik az immunrendszert. Hasonlóképpen a fekete és zöld teához a „teák császára” is elősegíti a koncentrációt.

• Vérnyomáscsökkentő hatású - összetevői elősegítik a vér optimális áramlását
• Koleszterincsökkentő -magas kathekin tartalma szabályozza a koleszterin szintet
• Teanin és gamma amino vajsav tartalma csökkenti a magas- vérnyomást
• Szívbarát - felére csökkenti a szívinfarktus kockázatát
• Csonterősítő
• Antibakteriális és viricid hatású
• E vitaminja és kathekinjei lassítják az öregedést,
• Kathekinek és poliszacharidok csökkentik a cukorbetegség kiala- kulásának esélyét, megelőzik a fogszuvasodást
• Koffein taralma segíti az emésztést és kiválasztást
• Hatékony fogyókúra kísérő, ugyanis csökkenti az éhségérzetet.
A BioMed Central’s Open Access Journal újságban megjelent kísérleti eredmények szerint a teafőzet nemcsak megakadályozza új zsírsej- tek keletkezését, hanem segíti a meglévő, érett zsírsejtek leépítését. További német kísérletek alapján elmondható, hogy a fehér tea ki- vonattal kezelt zsírsejtekben a későbbiekben kevesebb zsír raktározódik el. A német Winnefeld kutatás eredménye szerint, a fehér tea kivonat a zsír lerakódásért felelős gén működését akadályozza. A fehér tea hatóanyagai egyrészt elősegítik a lipidek aktivitását (zsírsejt leépítők) és növelik azok mennyiségét, másrészt meggátolják az elő- zsírsejteket, hogy új, érett zsírsejtekké fejlődjenek.

Konklúzió: kutatók abban bíznak, hogy a fehér tea egyedi hatóanyagaival a fejlett országok egyre nagyobb problémája, a túlsúly megol-dásában segítséget nyújthat.
Forrás: White Tea extract induces lipolytic activity and inhibits adipogenesis in human subcutaneous (pre)-adipocytes