Termőterületek:

A fehér vagy szűz teák termőterülete jól körülhatárolható és igen kicsi. Főként akkor tűnik csekélynek a méret, ha összehasonlítjuk más, pl.: zöld vagy fekete teák hatalmas kiterjedésű termelő területeivel. Alapvetően Kínában találhatóak a fehér teát előállító ültetvények, a már említett Fujian tartományban, a Ming folyótól északra, bár manapság Zhanghe is büszkélkedhet fehér teát előállító gazdaságokkal.
Apropó, ültetvények! Időről időre megjelennek a világpiacon és a tőzsdéken extra minőségű, egyedi tulajdonsággal bíró tea levelek. Hogy honnan, melyik kínai ültetvényről származnak, azt senki nem tudja. Bizony, léteznek ma is a Kínai Népköztársaság területén olyan szigorúan titkos, láthatatlan tea ültetvények, ahová nemhogy külföldi tea szakértő, de még helybeli se igen tehette be a lábát. A legdrágább, legkülönlegesebb teákat ma is misztikum övezi. A mítoszt (és az ültetvényt) az állam szigorúan őrzi.

Miért magasabb a fehér tea ára? A magas árért több összetevő felel:

1. A fehér teák megmunkálása hatalmas befektetést igényel; az ültetvény eredetvédett, vagyis csak „pedigree”-vel rendelkező tea csemetékből állhat. A tea növény felmenőinek adatait szigorúan vezetik és őrzik, egyfajta teás anyakönyvi kivonatként.
2. A szüret egy bizonyos, meghatározott időtartamra korlátozódik. A szedés kora tavaszi; március végétől április közepéig terjed. Mindenképpen meg kell előzni az esős évszakot, elkerülve ezzel a leveleket és a barkát tönkretevő penészgombák megtelepedését.
3. A fehér teát hagyományos módszerrel, rendkívül aprólékosan, kézzel szedik, amely drágább, mint a kevésbé finom, gépi megmunkálás. Ez nagy türelmet, kitartást és időráfordítást igényel, ezért a szedők általában nők.
4. A szüret csak a rügyekre és az új hajtásokra korlátozódik, más levél nem kerülhet a kosarakba. Egy kilogramm szálas fehér teához kb. 30.000 db rügyet kell leszedni!
5. A fehér tea termőterülete és a szüretlehető tea mennyisége kicsi, nincs arányban a hatalmas kereslettel. Ennek további árfelhajtó hatása van.
6. Az esetleges időjárási vis maior okozta károkból (pl. jégeső, penészgomba stb.) adódó termelés kiesés más területek fehér tea szüreteiből nem kompenzálható.
7. Nem fekete tea. Ebből adódóan gondolhatnánk, hogy koffeint se tartalmaz. Pedig ez tévedés. A fehér tea is tartalmaz koffeint.


Milyen a fehér tea?

Nagyvonalú, elegáns, arisztokratikus aromájú, nagyon finom ital. Ízesítés nélkül is nagyon kellemes, édeskés az aromája. Egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia! A 20. század elején könnyedségük, lágyságuk miatt lettek az új (pénz)arisztokrácia kedvencévé. Mindegyik fehér tea más-más szín és íz élménnyel ajándékozza meg fogyasztóját. Közös tulajdonságuk az édeskés, tiszta íz, valamint a lenyelés utáni kesernyés és fanyarság nélküli utóíz. Nem utolsósorban fontos szempont, hogy a fehér tea kezdő teázóknak is ajánlható; esetleges túláztatáskor a levelek nem keserednek meg, az ital élvezhető marad. Leöntés után a levelek maradhatnak a kannában, várva a további forralás utáni víz adagokat. További öntéseiben is édeskés, enyhe muskotályos ízt vélhetünk felfedezni. Ha szeretné a fehér teát megkóstolni, erre tovább, amennyiben tanulni szeretne a teákról, erre tessék.